Na Maxa Dla Maxa w „Pytaniu na śniadanie”

W dzisiejszym „Pytaniu na śniadanie” widzowie, jak zwykle, mogli zobaczyć Konrada Gacę i jego gości. Tym razem odcinek był wyjątkowy, bo poświęcony zupełnie innej tematyce niż odchudzanie.

W studiu Dwójki wraz z Konradem Gacą pojawili się: Alex i jego rodzice. To nie cała rodzina. Alex ma jeszcze brata bliźniaka, Maxa, który obecnie przebywa w Centrum Zdrowia Dziecka. To właśnie on, choć nieobecny, był bohaterem tej części programu.

Max Świerkowski ma 10 miesięcy. Urodził się z rzadką wadą, zwaną zespołem Crouzona. Dziś cierpi, ponieważ jego mózg nie znajduje przestrzeni w czaszce do tego, by się rozwijać. Z tego powodu także chłopiec ma poważny wytrzeszcz oczu. Dodatkowo leczenia wymagają tchawica i układ pokarmowy dziecka. Niestety, w Polsce brakuje doświadczonych lekarzy, którzy podjęliby się zoperowania Maxa.

1.jpg

Chłopiec od urodzenia dzielnie stawia czoła postępującej chorobie. – Widać w nim moc, widać, że go boli, ale też czasem, że chce się bawić – wyjaśnia tata Maxia. Dzięki determinacji rodziców chłopca udało się znaleźć zespół lekarzy w Stanach Zjednoczonych, którzy podejmą się leczenia. Pierwsze operacje planowane są na wrzesień. To ostateczny termin – jeśli do tego czasu Max nie przejdzie operacji twarzoczaszki, straci wzrok, a następnie umrze.

2.jpg

mm.jpg

Na Maxa Dla Maxa

Max nie jest sam. Jego wola życia zadziwia rodziców i lekarzy. Max został także pierwszym podopiecznym Fundacji Konrada Gacy „dlaczego?”, stąd obecność twórcy GACA SYSTEM w studiu „Pytania na śniadanie” wraz z rodzicami chłopca. To właśnie fundacja zbiera środki na ratowanie życia i zdrowia Maxa, czyli łącznie 1,5 mln złotych. Ta kwota pokryje całość leczenia chłopca; sprawi, że całkowicie powróci do zdrowia i będzie mógł się rozwijać oraz funkcjonować jak zdrowe dziecko, tak jak jego brat Alex.

3.jpg

Konrad Gaca wspomniał o ambasadorach fundacji, którzy włączyli się w dzieło ratowania życia i zdrowia dzieci. Są to: Tomasz Iwan, Mikołaj Roznerski, Iwona Pavlović oraz Antoni Królikowski, który przekazał swój apel do widzów „Pytania na śniadanie”.

Odwiedź stronę Fundacji Konrada Gacy „dlaczego?”. Przekaż środki na ratowanie życia Maxa i dowiedz się więcej o jego chorobie.

Zobacz materiał video ze studia „Pytania na śniadanie”.

k.jpg

Fotogaleria z tego odcinka programu.