Na Maxa Dla Maxa!
Pomoc dla Maxia Świerkowskiego

Udało się zebrać: 947 580,25 PLN

Liczba dokonanych wpłat: 7175

Zbiórka środków została zakończona.

Dziękujemy! Kwota, którą z Waszą pomocą zebraliśmy na leczenie Maxa wynosi: 947 580,25 zł. Ze smutkiem informujemy, że Max Świerkowski zmarł 29 marca 2017 roku. Część z tych pieniędzy została przeznaczona na operacje i leczenie Maxia. Wkrótce poinformujemy Was szczegółowo, na jaki cel chcielibyśmy przeznaczyć pozostałe środki.

Max Świerkowski jest pierwszym podopiecznym Fundacji Konrada Gacy „dlaczego?”. Urodził się z Zespołem Pfeiffera Typu 3 – to bardzo rzadka wada genetyczna, która charakteryzuje się nieprawidłowym kostnieniem czaszki. U chłopca od samego początku rozrastała się ona nieprawidłowo, nie powiększała się wraz z rosnącym mózgiem. W związku z tym pojawiła się deformacja – wytrzeszcz oczu, niedorozwinięta szczęka, wąska główka. Kiedy 7 lipca 2015 r. on i jego brat bliźniak Alex przyszli na świat, lekarze dawali Maxowi zaledwie kilka tygodni życia. Przeszedł wiele operacji i zakażeń – ze wszystkich tych trudności udawało mu się jednak wyjść obronną ręką.

W pomoc małemu Maxowi zaangażowało się wielu celebrytów, aktorów, wokalistów, sportowców, firm i osób prywatnych. M.in. reprezentacja Polski w piłce nożnej nagrała dla Maxa film, na którym żonglowali piłką, mówiąc: „Na maxa dla Maxa!”. Piłkarze chcieli zachęcić tym gestem do żonglowania piłką na Facebooku i wpłacania środków na konto przeznaczone dla Maxa.

Dzięki zbiórce środków na leczenie, Max odbył we wrześniu 2016 specjalistyczne leczenie w Stanach Zjednoczonych, składające się z 6 ważnych, niezbędnych do funkcjonowania jego organizmu, zabiegów:

• Rekonstrukcję czaszki wraz usunięciem Wady Chiariego
  • Operację jelit
  • Zabieg zmniejszający wystającą kość ogonową
  • Operację wstawienia specjalnych rurek do uszu mających na celu poprawę słuchu
  • Bronchoskopię układu oddechowego
  • Zabieg umożliwiający powrót Maxa do prawidłowej wagi