Założyciel

Konrad Gaca – ekspert ds. leczenia otyłości, specjalista żywieniowy, prezes Stowarzyszenia Zapobiegania Otyłości „Fatkillers”, twórca GACA SYSTEM, od kilkunastu lat pomaga pacjentom z całego świata powrócić do prawidłowej wagi.
Sukces jego programu to setki ton zredukowanych kilogramów u tysięcy pacjentów, którzy odzyskując prawidłową wagę, zyskali wspaniałą sylwetkę, dobre samopoczucie, energię, a także często powrót do zdrowia. Konrad Gaca od ponad roku prowadzi kampanię w TVP 2 pod hasłem „Odchudzanie na śniadanie” – obecnie trwa trzecia edycja akcji, ponadto jest laureatem wielu prestiżowych nagród w zakresie żywienia i sportu. Chętnie dzieli się swoją wiedzą i popularyzuje zdrowy styl życia – jest autorem setek publikacji w mediach w Polsce i za granicą.

Skąd wziął się pomysł na założenie fundacji?

Fundacja Konrada Gacy „dlaczego?” powstała z potrzeby pomocy chorym dzieciom i ich bliskim. Dla założyciela fundacji, Konrada Gacy, misja, jaką jest niesienie pomocy, wiąże się także z osobistymi przeżyciami rodzica, którego dziecko wymaga specjalistycznej opieki.

Kiedy urodziła się nasza kochana córeczka Emilka, ja i moja żona staliśmy się najszczęśliwszymi ludźmi na świecie. Bardzo szybko jednak nasza ogromna radość została mocno zaburzona. Czym? Lękiem – to trafne słowo, ponieważ charakteryzuje sytuację, kiedy człowiek nie potrafi zdiagnozować zagrożenia. Pojawiło się jedynie stwierdzenie, że coś jest nie tak ze zdrowiem Emilki i właściwie pierwsze miesiące spędziliśmy w szpitalu, zamiast w domu z naszym kochaniem. To był koszmar! Jednocześnie towarzyszyła nam ogromna miłość i wiara w to, że te wszystkie diagnozy są nieprawdziwie i że wszystko będzie dobrze.

Wtedy właśnie po raz pierwszy pojawiło się pytanie…: „dlaczego?” Dlaczego nasza Emilka musi cierpieć, dlaczego akurat nas to spotkało? Te chwile bardzo nas połączyły: mnie z moją żoną i mimo że były chwile zwątpienia, nigdy nie straciliśmy wiary w to, że będzie dobrze. Najgorsze było jednak to, że nikt nie potrafił nam pomóc, pokierować w celu diagnozy i rozwiązania problemów. Nie będzie widzieć? Przecież miałem Niunię na rękach i byłem pewny, że widzi. Nie będzie słyszeć? Zacząłem szukać kontaktów i sprawdzać, kto może nam pomoc? I znalazłem… Profesor Skarżyński – mistrz słuchu. Najlepszy specjalista na świecie w tej dziedzinie. I jego Instytut jest akurat w Polsce! Ależ to była radość i nadzieja. Profesor Prost – oczka, ale kontakt ten miałem tylko dzięki mojemu tacie, bo to jego przyjaciel z liceum.

Bardzo często myślałem wtedy: „A co mają zrobić rodzice, którzy nie mają tych kontaktów i znajomości?” Wtedy właśnie po raz drugi pojawiło się pytanie: „dlaczego?”. Dlaczego tak jest? Przecież to jest bardzo niesprawiedliwe i bolesne!

Dziś Emilka widzi. Potrafi z odległości chwycić jednego pojedynczego włosa. Emilka dziś słyszy, bo ma wszczepione dwa implanty ślimakowe. Oczywiście, nad wszystkim ciężko pracuje i nie jest to tak, jak u zdrowych dzieci. Z miesiąca na miesiąc wygląda to coraz lepiej.

z fb
Postanowiłem założyć fundację do realizacji kilku określonych celów:

• przede wszystkim jest to fundacja zajmująca się dziećmi z rzadkimi zespołami wad wrodzonych
  • ma również ratować życie dzieciom, kiedy leczenie jest zbyt drogie i rodziców na nie po prostu nie stać

Ale to, co jest ambitnym planem fundacji, to także edukacja i pokierowanie dla rodziców, żeby w określonych przypadkach wiedzieli, gdzie się udać i z kim najlepiej rozmawiać. Żeby nie tracić czasu, bo czas jest tu zawsze niezwykle ważny!

Bardzo istotna będzie współpraca z wybitnymi lekarzami, ale też z rodzicami dzieci, którzy już przeszli określoną drogę – ich doświadczenia są bezcenne.

Ważna też będzie edukacja dla lekarzy i wsparcie ich wiedzą, jak postępować w sytuacjach niestandardowych.

Fundacja ma jeszcze jeden ważny cel. Chciałbym, żeby finansowała Domy Pomocy Społecznej, w których znajdują się „dzieci niczyje” – samotne i bardzo chore, dzieci opuszczone przez swoich rodziców. Wakacje, wyjazdy, zabawy. Chociaż odrobina radości i rozrywki dla tych biednych maluszków.Konrad Gaca